Skip to content (Press Enter)
IVF Tedavisine Destek Amaçlı PRP Uygulaması
PRP tedavisi menopoz ve perimenopozal kadınlarda adet döngüsünü ve folikülojenezi iyileştirmek için uygulanır.
PRP tedavisi (Otolog Platelet Yönünden Zengin Plazma), hastanın trombositlerle zenginleştirilmiş kendi kan plazmasıyla – çok sayıda büyüme faktörüne sahip birçok alfa granül içerirler- yapılan tedavidir. Büyüme faktörleri doku yenilenmesinde anahtar rol oynar, hücre büyümesini aktive eder ve yenilenmesini sağlar. Hasarlı veya atrofiye olmuş dokulara yüksek konsantrasyonlu trombosit kaynaklı faktörler enjekte edildiğinde dokuların iyileşme ve yenilenme süreçleri devreye girer. Trombositten zengin plazma büyüme faktörlerinin overlerde folikül ovülasyonunu uyardığı düşünülmektedir.
Jinekolojide PRP uygulaması
-
Kronik endometrit ve endometriozis’de alternatif bir tedavi yöntemidir. Bu hastalıklar, hem doğal gebelik hem de IVF döngülerinde embriyo implantasyonunu zorlaştırabilen enflamasyon süreçlerini başlatabilir. PRP enjeksiyonlarının uygulanması rahimdeki enflamasyon süreçlerini ortadan kaldırmaya yardımcıdır, ayrıca endometriyumun düzgün büyümesini uyaran progesteron reseptörlerinin aktivitesini artırır ve dolayısıyla embriyoların implantasyonuna yardımcı olur. Bu tedaviden sonra daha iyi sonuçlarla tüp bebek tedavisine devam etmek mümkündür.
-
PRP tedavisi over yetmezliği sendromunda, over rejuvenasyonunu güçlendirir. PRP menopoz ve perimenopozal dönemdeki kadınların overlerine enjekte edildiğinde, menstrüel siklusu yeniden başlatmak mümkündür, bu da overlerde üretilen yumurtaların toplanmasını ve ardından fertilizasyonunu mümkün kılar.
Bu yenilikçi teknik doğurganlık yaşı ilerlemiş veya over yetmezliği sendromu olan kadınlara yardımcı olabilir. Ancak PRP tedavisinin yardımcı üreme yöntemi olmadığı, belirli durumlarda menstrüel siklus ve folikülojenezin yeniden düzenlenmesi için uygulanan bir teknik olduğu anlaşılmalıdır.
PRP Tedavisinin Aşamaları
PRP tedavisi birkaç aşamada gerçekleştirilir. Önce hastadan 8-20 ml periferik kan alınır. Daha sonra bu kan santrifüjlenerek ayrıştırılır. Eritrositler ve lökositler elimine edilerek trombositler yoğunlaştırılır. Trombositler daha sonra konsantre edilir. Bu teknik, trombosit konsantrasyonunun periferik kandan 3-5 kat daha yüksek olduğu trombosit açısından zengin plazma elde edilmesini sağlar.
Endikasyonlar:
-
Kronik endometrit ve endometriyozis
-
Endometrium’u başarılı bir embriyon transferi için gerekli kalınlığa ulaşamayacak düzeyde olan, endometrium’u gelişmemiş hastalar.
-
Menopoz ve perimenopoz dönemindeki kadınlar,
-
Over yetmezliği sendromu.
PRP Tedavisinin Güvenilirliği
PRP tedavisinin hiçbir yan etkisi bulunmamıştır. Enjeksiyon için hastanın kendi kanı kullanıldığından alerjik reaksiyonlar dışlanır ve tam biyouyumluluk sağlanır.
PRP enjeksiyonları farklı kadınlarda farklı sonuçlar verir. Bu nedenle PRP tedavisinden sonra ne kadar yumurta elde edilebileceğini söylemek zordur: işlem öncesi kadının üreme sisteminin durumuna ve ayrıca PRP tedavisine verilen tepkiye bağlıdır. Her halükarda, yumurtalıklar zaten pratik olarak körelmiş haldeyken, menopoz ve perimenopozal kadınlarda sağlanabilecek kendiliğinden yumurtlama ve tek yumurta üretimi bile, kendi yumurtalarıyla hamilelik şansı verebileceği için üreme teknolojilerinde bir dönüm noktasıdır.
Bu yöntem 2015’ten beri uygulanmaktadır ve halihazırda 700’den fazla kadın üzerinde test edilmiştir; üç uluslararası kongrede ilan edilmiştir, sonuçları iyidir ve giderek iyileşmektedir.
Kısırlık sorunu olan erkekler için PRP tedavisi
İyi bir infertilite merkezi erkek kısırlığının farklı sorunları ile ilgilenir. En karmaşık vakalarda kısırlığı tedavi edebilmek önemlidir:
-
Spermde çok az sayıda spermatozoa varsa (oligozoospermi <10 milyon / ml)
-
Hormon tedavisi önerilmediğinde
-
Hormon tedavisi sonuç vermediğinde
Genellikle bu gibi durumlarda hamilelik şansı çok azdır. Ancak testislere PRP tedavisi uygulanarak yeni ve yenilikçi bir tedavi seçeneği yaratılabilir.
Testiküler PRP Uygulamasına Neden Gerek Duyulur?
PRP tedavisinin amacı testislerde yeterince aktif olmayan spermatogenezi (sperm üretimini) aktive etmektir, bu nedenle sperm kalitesi azalır ve partnerde gebelik oluşmaz.
Bu PRP prosedürü oldukça yenidir ve hala deneysel niteliktedir. Ancak PRP tedavisinin hücreleri uyararak onarabildiği bilinmekte olup, PRP enjeksiyonları artrit ve artroz olgularında, saç dökülmesinde, kadınlarda infertilite tedavisinde (over veya endometriyumda PRP enjeksiyonları) başarıyla uygulanmaktadır. Ayrıca, mevcut verilere göre, tıbbi fertilizasyon için testis biyopsisi sırasında sperm elde edilebilecek durumdaki vakaların yaklaşık% 50’sinde başarılı olmaktadır.
Testislerin yenilikçi PRP tedavisi, kısırlık teşhisi konulan erkeklerin kendi çocuklarına sahip olmalarına yardımcı olur.
Endikasyonlar
-
Oligozoospermi < 10 milyon/ml
-
FSH>10, normal veya düşük testosterone düzeyi
-
Testiküler ultrason-ekojenisitede normal veya yaygın değişim, lokal oluşumlar veya difüze mikrokalsinozis görülen hastalar dahil edilmeyecek
-
Negatif tümör marker’ları (LDH, alfa fenoprotein serbest HCG)
-
Normal karyotip, negatif Y kromozomu mikrodelezyonu (Oligozoospermi<5 milyon /ml)
Testiküler PRP Uygulaması Öncesinde Gerekli İncelemeler:
-
-
Testiküler ultrason
-
Kanda FSH, testosteron, LH, SHBG, LDH, alfa-fetoprotein, serbest HCG, tam kan sayımı
-
Spermogram, DNA fragmentasyon test, HBA testi, Semen’de interlökin-6
-
Androloji konsültasyonu